image image image image image
Kapellets hage passer fint til alle slags selskap. Her kan vi dekke til opptil 80 gjester
2002 Kapellet som ble vigslet av biskop Olav Skjevesland
I alle tømmerhyttene er det muligheter for overnatting, kick-off, badstu o.l.
De utsmykkede toalettene skaper en spesiell stemning rundt bordet
Amfiet kan brukes til teateroppsetninger, konserter og kulturkvelder etc.

2002 Akkurat som i gamle dager

2002_12_24_Stian_Grassen

Aleksander Knutsen på to år og Lise Olsen får skyss til juletre/eltet av Stian Grasåsen. Maren Svarta trekker rolig og sindig tømmerstokker, barn og voksne på sleden sin.

Akkurat som i gamle dager

24 desember 2002 Tvedestrandsposten - AV KARI LØVDAL

På Lindland foregår juleforberedelsene akkurat som i gamle dager. Gamle tradisjoner tas vare på. Blant annet må man selv

ta seg ut i tømmerskogen for å velge ut juletreet.

Aleksander Knutsen på to år hadde med seg sin egen sag da han for noen dager siden skulle velge sitt juletre. Med litt hjelp av Jon Magnus Myre og Jon Langemyr fra Songe, gikk jobben som smurt, etter at grantreet var felt, ble både Aleksander og treet fraktet på sleden av hesten Maren Svarta.

Stian Grasåsen, hestekar og basen på tømmer-hoggerlaget, er glad for at ungdommen ærer denne kulturen og tradisjonen videre.

Gammelmåten

- Det er bra at gradestokken ikke viser tjue kuldegrader. Da hadde det vært vrient å få av barken. Når det blir så kaldt, får en bare fliser av barken, sier han sakkyndig. Jeg kan så vidt huske at de dreiv med barking på gammelmåten i min barndom. Motorsaga kom jo for fullt på femtitallet. Den revo­lusjonerte arbeidet i skogen, og tømmer hogsten ble ikke bare et forferdelig blodslit. Han skryter av ungdommene som bærer denne kulturen videre. To gule, nybarkede stokker lyser opp i vinterskogen og sprer duf­ten av nytt tømmer.

Nå har dere vel tjent en fem til seks kroner til sammen. Det gir litt perspektiv på arbeidet, sier han og gjør hesten Maren Svarta klar til tømmertransport. Rolig og traust venter hesten på å dra tømmerstokkene fra hogst­feltet til tømmerlunna ved veien. Maren Svarta kan dette med tøm­merkjøring. Hun kommer fra Vass­faret og er dreven i tømmerskogen. Den kullsorte hesten virker som en magnet på barn og voksne.

Tigersvans

Aleksander Knutsen på to år er så heldig å få skyss bort til juletre feltet i skogkanten. Han har tatt med seg sin egen sag fordi han og Lise Olsen skal velge ut et juletre og sage det ned selv de får sikkert en hjelpende hånd i juletrefeltet!

Et stort grantre skal felles i sko­gen. Jon Langemyr kommer med øksa for å lage skråskjæret. Når felleskåret er på plass, er det på tide å ta fram tigersvansen. Jan Magnus gjør klar den store saga. Med håndkraft skal den store gra­na felles.

Velfortjent kaffe

Etter at det første lasset er ferdig, tar karene seg en velfortjent pust i bakken. Bålet blir tent. Kaffekjelen kommer over ilden, og flesket lig­ger klar i jernpanna.- Nå har vi nok tjent ti til tolv kroner, til sammen alle tre, ler Stian Grasåsen. Og hvis vi trekker fra prisen på kaffe og flesket, blir det rene konkursen! Dette arbeidet er ikke noe å bli verken feit eller rik av, men moro er det å kunne bidra til at gamle tradi­sjoner føres videre til de nye ge­nerasjonene.

2002_12_24_Grete_Karlsen_og_barnebarnet_ble_fascinert_av_Maren_Svarta

Grete Karlsen og barnebarnet ble fascinert av Maren Svarta

2002_12_24_Jan_Magnus_Myre_

Jan Magnus Myre tar mål av grana, får han begynner å sage med tigersvansen. Kameraten Jon Langemyr lager felleskåret på treet.

Svinger tigersvansen i skogen

Jan Magnus Myre tar mål av grana, får han begynner å sage med tigersvansen. Kameraten Jon Langemyr lager felleskåret på treet. Jan Magnus Myre og Jon Langemyr fra Son­ge har en sjelden hobby. De svinger øks, barke-spade og tigersvans i tømmerskogen. - Hogst på gammelmåten er mo­ro, forsikrer de. En råkald desemberdag like opp­under jul tilbringer de to unge fra Songe i tømmerskogen ved Lindland. Lue og arbeidsvotter tar de raskt av seg. Det blir fort varmt når man driver med tømmerhogst på gammelmåten. Dampen driver rundt de to skogsarbeiderne. - Ja, det er varmt, smiler Jon Langemyr. Dette er hardt arbeid. Jeg skal si at det merkes.

Gyver løs

Han trenger så visst ikke gå på noe treningsstudio for å øke muskelmassen sin. Manualene bytter han gladelig ut med gamle og velbruk­te redskaper. Med ungdommelig kraft og pågangsmot gyver han løs på det nylig felte grantreet med barkespaden. Kameraten Jan Magnus Myre svinger øksa og får vekk de stør­ste kvistene, så det blir enklere å flå av barken. Når barken er fjernet på en side av tømmerstokken, bru­ker Jon vendehaka for å snu tres­tokken og få fram mer bark.

 

Hva skjer på Lindland Natur

Omvisning på Lindland Natur

Omvisning på Lindland Natur
Vandring og Omvisning   Lindland Skogskapell   på...
Les hele historien
Design: Promotek |  Redaktør: May-Brit Blesvik