image image image image image
Kapellets hage passer fint til alle slags selskap. Her kan vi dekke til opptil 80 gjester
2002 Kapellet som ble vigslet av biskop Olav Skjevesland
I alle tømmerhyttene er det muligheter for overnatting, kick-off, badstu o.l.
De utsmykkede toalettene skaper en spesiell stemning rundt bordet
Amfiet kan brukes til teateroppsetninger, konserter og kulturkvelder etc.

2002 Agderposten - Vraket gods til Guds ære

2002_09_07_Kapellet_og_Erik

Det om lag 10 kvadratmeter lille gudshuset er bygget av 1700-talls tømmer fra et stabbur i Risør.

Agderposten, lørdag 7. september 2002 STEIN BAYSTYRVOLD


Lindland skogskapell er trolig Norges mest spesielle guds­hus. Symbolene i kunsten skaper undring.

Av vraket gods har Erik Lindland bygget et av landets minste kapeller.

 

Kapellet kneiser høyest på den idyl­liske husmannsplassen, første gang omtalt i 1776. På en fredet plett, en oase, kan slitne sjeler søke stillhet og ro. Bygderomantikeren Lindland elsker gamle hus.

Det hele startet i 1972. Tannlege ekteparet Hjørdis og Erik Lindland kjøpte et feriehus på slektseiendommen Lindland på grensen mellom Tvedestrand og Risør. I 1989 kjøpte de hele gården av hans tante. Da ble det plass til flere hus. Kapellet er den ellevte bygningen han har reist. De har drevet bygdetunet som en del av gårdens nærings-grunnlag siden 1990. Det leies ut til turister, brude­par og andre. Den kristne organisa­sjonen Navigatørene har brukt det i ti år. Foruten kapell, har Skuggestøl brudetårn, årestue, sveveseng blant mye annet. Sovetårn blir det neste.

- Kapellet er for alle, særlig de trette

Prinsessedo.

–Ved kapellet skal det bygges prinsessedo, en veldig pen utsmykket utedo, sier han. Fantasi og kreativitet er stor. Kunstneren forklarer symbolene i si­ne kunstverk.

En klar tanke ligger alltid bak. Altertavlen har skulptu­rer av fortvilte ansikter til slitne, så­re, bitre og forpinte mennesker. Men en kvinne ser opp med fri hals.

Taket er av staur som bestefaren brukte. Hans redskaper er hengt opp i et tårn med ord fra Salme 90,17: «Her­ren velsigne våre henders arbeid».

En kuriositet er gjemt i et beslag på alterdøren, en sengegavl: «Hvil i ro», kanskje skrevet til et barn av den som laget sengen, funderer Lindland.

Tannlege og bonde. Han arbeider vekselvis som tannlege og bonde, halve året i yrket han er utdannet for og resten på bygdetunet. Her tilbrin­ger den rolige og flittige karen mye tid.

- Kapellet er for alle, særlig de trette som trenger hvile.

En sa: «Man blir jo religiøs av å være her».

Som menneske og tannlege har jeg møtt mange slitne og desillusjonerte som bærer tunge byrder, sier Lindland.

Det er en spesiell opplevelse å væ­re her. Den ytre rammen er naturens katedral med skog, vann, himmel, jord og luft. Her er gamle hus, badstue, utebadekar og dusjer med ved oppvarmet vann.

Den indre rammen for Erik Lindland er fra Salme 118,22: «Den steinen bygningsmen­nene vraket, er blitt hjørnestein», Kristus.

Bonden og tannlegen byg­ger av vraket gods. Ekteparet vil at Skuggestøl skal bli enda mere brukt av stressete og utslitte mennesker som søker stillhet og ro.

1_Veiviser

VEIVISER: Lindland skogskapell ligger på husmannsplassen Skuggestøl.

2_IKON_l_VEGG 3_DPEFONTEN
IKON l VEGG: Jomfru Maria med Jesusbar­net har fått plass inne i tømmerstokker fra 1900-tallet. DØPEFONTEN: Ved dåp gjør et gammelt drikkekar fra en stall nytten.

6_ALTERTAVLEN 4_P_Galleriet
ALTERTAVLEN: Her har Erik Lindland laget masker av sjeler som livet har fart hardt med. Deler av altertavlen stammer fra Viggja stavkirke. Budskapet på dørene er: «Kom til meg, alle dere som bærer tunge byrder, så vil jeg gi dere hvile. Matt. 28» På Galleriet: En engel ved det lille orgelet med pinner (bevergnagde kvister) som vinger.

5_GAMLE_REDSLER 7_Trre_str
GAMLE REDSLER: Herren velsigne våre henders arbeid

TØRRE STRÅ: En del av taket har glassvinduer med innlagte siv. GLASSMALERIER: Erik Lindland setter selv inn glassmalerier
Hva skjer på Lindland Natur

Omvisning på Lindland Natur

Omvisning på Lindland Natur
Vandring og Omvisning   Lindland Skogskapell   på...
Les hele historien
Design: Promotek |  Redaktør: May-Brit Blesvik